ŞİDDET SUÇTUR!
"Aile içi sorunları sevgiyle aşın"
Aile içi şiddete maruz kaldığınızda 155 Polis İmdat veya ALO 183 hattını arayınız.
ŞİDDET NEDİR?
Güç ve baskı uygulayarak insanın bedensel ve ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel ya da toplu hareketler şiddettir.
AİLE İÇİ ŞİDDET NEDİR?
Kişinin; eşine, çocuklarına, ana-babasına, kardeşlerine ya da yakın akrabalarına yönelik her türlü saldırgan davranışı aile içi şiddettir. Halen evli olanlara ve aynı evde oturanlara yönelik şiddet gibi, eski eş, eski nişanlıya, eski kız ya da erkek arkadaşa yönelik saldırgan davranışlar da aile içi şiddettir.
KADINA YÖNELİK AİLE İÇİ ŞİDDET NEDİR?
Aile içinde meydana gelen, cinsiyete dayalı, kadın üzerinde baskı ve üstünlük kurmayı amaçlayan, tehdit, dayatma, kontrol içeren, duygusal, ekonomik ve/veya fiziksel zararla sonuçlanan, kadının insan haklarının ihlalini içeren her türlü aile içi kadına yönelik şiddettir.
NELER ŞİDDETTİR?
Fiziksel şiddet
Tokat atmak, dövmek, tekmelemek, tartaklamak, saçını çekmek, itmek, yumruklamak, kolunu kıvırmak, odaya eve kilitlemek, bir yerini kırmak, silah, kesici, delici, bir alet ya da kezzap gibi kimyasal bir madde ile yaralamak, yakmak veya öldürmek, gerektiği halde tedavi olmasına engel olmak…
Sözlü-duygusal-psikolojik şiddet
Bağırmak, hakaret etmek, küfretmek, tehdit etmek, korkutmak, aşağılamak, alay etmek, karar vermesine izin vermemek, başka kadınlarla-erkeklerle kıyaslamak, kendini geliştirmesine izin vermemek, eğitim hakkını engellemek, ailesi-arkadaşları-komşularıyla görüşmesine izin vermemek, evden dışarıya çıkmasına izin vermemek, her an nerede olduğunu kontrol etmek, inançlarını-kökenini-işini-maaşını küçümsemek, başkalarının önünde sürekli sözünü kesmek…
Cinsel Şiddet
Evli olduğu kişi bile olsa tecavüz yani istemediği yer ve zamanda cinsel ilişkiye zorlamak, istemediği şekilde cinsel ilişki kurmak, başka insanlarla cinsel ilişkiye zorlamak, ensest (akrabalar arası cinsel taciz ve tecavüz), fuhuşa zorlamak, zorla evlendirmek, çocuk doğurmaya ya da doğurmamaya zorlamak, kürtaja zorlamak, cinsel organlarına zarar vermek, telefonla-mektupla ya da sözlü olarak cinsel içerikli tacizlerde bulunmak, kadınlığına-erkekliğine laf söylemek, namus gerekçesiyle öldürmek ya da öldürmeye zorlamak…
Ekonomik Şiddet
Çalışmaya ya da çalışmamaya zorlamak, parasını veya banka kartını alıp geri vermemek, işe gitmesine izin vermemek, zorunlu ihtiyaçlarını karşılamamak, hiç para vermemek, şahsi mallarını-ziynet eşyalarını almak, ailenin parası ve tasarrufları için fikrini sormamak, işten atılmasına yol açacak olaylar yaratmak…
ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINIZDA NELER YAPMALISINIZ?
· Şiddete maruz kaldığınızda 155 Polis İmdat veya ALO 183 hattını arayarak şikayetinizi bildirebilir, size en yakın destek alabileceğiniz yeri sorup öğrenebilirsiniz.
· Aile içi şiddet nedeniyle karakola başvurduğunuzda, ücretsiz avukat hakkınız var. Avukat isteyip istemediğinizi polise söyleyiniz.
· Aile içi şiddete maruz kalıyorsanız, destek almaktan çekinmeyin. Sadece şiddet anında değil, şiddet olmadığı zamanda da yardım isteyebilirsiniz. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna, psikolojik danışma ve psikiyatri merkezlerine ve kadın kuruluşlarına kendiniz ya da eşinizle ile birlikte başvurabilirsiniz.
AİLE İÇİ ŞİDDETİ ÖNLEMEYE YÖNELİK KANUNLAR
4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun
1. Bu Kanun, sizi, evinizi terk etmeden korumak içindir.
2. Aynı çatı altında yaşadığınız kişilerden şiddet görüyorsanız, polise, jandarmaya, savcılık ya da mahkemeye başvurarak koruma tedbiri alınmasını isteyebilirsiniz. Başkası şiddete uğradığınızı bildirse de, Kanun’dan yararlanmanız sizin şikayetçi olmanıza bağlıdır.
3. Bu Kanun’dan yararlanmak için herhangi bir masraf ödemeniz, harç ve dosya parası yatırmanız gerekmez.
4. Mahkeme, acil olarak görülür. Hakim, şiddet kullanılan silahını teslim etmesi, eve – işyerine yaklaşmaması, eve alkollü gelmemesi, evde alkol almaması, telefon veya mektupla rahatsız etmemesi, evdeki eşyalara zarar vermemesi, şiddete yönelik davranışlarda bulunmaması gibi tedbirlere karar verebilir. Tedbir olarak alınacak şiddet uygulayanı evden uzaklaştırma kararı en çok altı ay süreli olabilir.
5. Geçiminiz şiddet uygulayan kişiye bağlı ise, mahkeme ayrıca tedbir nafakası belirleyebilir.
6. Mahkemenin tedbir kararına uymayan kişi için şikayette bulunmanız gerekmez, haber vermek yeterlidir. Polis ya da Savcılık doğrudan işlem yapar. Mahkeme koruma kararına aykırı davranan eş veya aile bireyleri hakkında üç aydan altı aya kadar hapis cezası verebilir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu
- Çocuğa, eşe, ana-babaya, gebe kadına, kendini savunamayacak durumda olanlara karşı eziyetin cezası 3 ile 8 yıl arası hapistir.
- Erken doğuma ya da düşüğe yol açan, yüzde kalıcı iz bırakan yaralamalardaki ceza 3-5 yıldır.
- Cinsel saldırı (tecavüz), evlilik içinde ve dışında, her durumda suçtur. Evlilik içi tecavüz şikayete bağlı bir suçtur. Üçüncü derece dahil, kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye tecavüz halinde (ensest), ceza, dışarıdan birinin tecavüzünde verilmesi gereken cezanın yarısı kadar artırılır.
- Tehdit, (çocuklara zarar verme tehdidi de dahil) suçtur. Cebir, yani zorla bir şeyi yaptırmak ya da bir şeyi yaptırmamak, cezaların artırılmasını gerektirir.
- “Hürriyetten yoksun bırakma”, örneğin bir yere gitmeyi ya da bir yerde kalmayı engellemek, eş, çocuk ve yakınlara yapılmışsa, ceza bir kat artırılır.
- Fuhuşa zorlamak, zorla fuhuş yaptırmak suçtur. Cezası 2 ile 4 yıl arasında hapistir. Bu suç, eş, çocuk ve yakınlara yönelikse, ceza 3-6 yıl arasında olur.
- … aynı konutta birlikte yaşadığı insanlara “kötü muamele” (m.232) 2 ay ile 1 yıl arasında hapis ile cezalandırılır.
- Gebe kadına bakmamak, onu terk etmek 3 ay- 1 yıl arasında hapisle cezalandırılır.
- Birden çok evlenme, hileli evlenme, yasal nikah olmadan dini nikah yaptırma, çocuklara bakmama, kendi çocuğu bile olsa çocuk kaçırma suçtur.
- Töre ve namus cinayeti “töre saikiyle kasten adam öldürme” (m.82) suçudur ve cezası ağırlaştırılmış ömür boyu hapistir. Azmettiriciler de cezalandırılır. Suça azmettirilen çocuksa, azmettiricilerin cezası daha çok artırılır.
Kaynak: “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi" broşürü
Aile içi şiddet
Aile içi şiddet, bir aile üyesinin; diğer üyesi veya eski üyesine karşı fiziksel ya da psikolojik olarak hükmetme ya da zarar vermesidir.
Fiziksel istismar ve çocuk istismarı; aile içi şiddetinin de bir parçası olabilir. Ancak çocuklara karşı yapılan şiddet eylemleri, çocuk istismarı altında incelenir. Her ne kadar göz ardı edilse de; fiziksel ve cinsel şiddet istismarlarının %90'ı aile bireyleri tarafından yapılmaktadır.
Çeşitli ülkelerde Aile içi şiddet'e bakış açısı oldukça değişiktir. Birçok toplum ve dini inanışlar arasında da farklılıklar bulunmaktadır.
Aile içi şiddetin sebepleri
Aile içi şiddet, başlıca üç başlık altında incelenir. Sosyal, Psikolojik ve Biyolojik olarak da incelenebilecek bu kategoriler; tam açıklaması ile Fakirlik (Sosyal), Güç ve Kontrol isteği(Psikolojik), ve Biyolojik (Alkol ve Uyuşturucu) başlıklarında incelenebilir.
Zenginler ailelerden farklı olarak
- Ekonomiksel güçlük çeken ailelerde, diğer ailelere nazaran çok daha fazla aile içi şiddeti gerçekleşmektedir.
- Fakirliğin getirdiği sosyoekonomik sorunlar doğrultusunda; birey tepkisini ailesine karşı göstermektedir.
- Fakir ailelerde yokluğun verdiği eksiklik nedeniyle iç çatışmalar yaşanmaktadır.
- Fakir ailelerin çocukları zengin olan ailelerin çocuklarıyla ve onların sahip oldukları imkânlarla yüzyüze gelince bir eksiklik hissetmektedirler ve bunu da ailelerine yansıtmaktadırlar ve giderek saldırgan tutum sergilemektedirler.
- Fakirlik nedeniyle okulunu bitiremeyen bireyler bilinçsiz ve cahil kalabilmektedir bu nedenle yanlış yollara sapmaktadırlar, araştırmalar sonucu şiddetin en çok eğitimden yoksun kalmış aileler ve onlar tarafından yetiştirilmiş bireylerce sergilendiği saptanmıştır.
Güç ve Kontrol
- Toplumsal bakış açısı doğrultusunda, erkeğin egemen olmasını öngören toplumların alışkanlıklarında ve geleneklerinde kadınlar mağdur durumdadır. Bunun dini ve kültürel boyutları da mevcuttur; ancak erkeğin aile reisi görevini üstlenmesi ve bunu hor görmesidir.
- Aile içerisinde her bireyin eşit görevlere dağılmaması ve güç sahibi olanların mantıksal olarak bunu kaldıramaması
Alkol ve Uyuşturucu
- Uluslararası araştırmalar doğrultusunda; alkolik ve uyuşturucu bağımlısı olan bireylerin %25'e yakını aile içinde şiddet uygulamaktadır.
- Bazı kurumlar tüm kötü alışkanlıkları (kumar vb.) bu kategori içerisine ekler.
Kaynak: Vikipedi
Aile içi sorunları sevgiyle aşın
ZEYTİNBURNU Kazlıçeşme Kültür Merkezinde “Aile içi sorunlar ve çözüm yolları” konulu bir seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Sosyal Hizmetler Uzmanı Melek Durukan, aile içinde yaşanan sorunların güçlü bir iletişim ve sevgi ile aşılabileceğini söyledi. Problemlerin çözümü için önce sorunların tanımlanması gerektiğini belirten Durukan, “Daha sonra alternatif üretmek, doğru karar vermek için beklemek gerekir” dedi. HABERTÜRK