AKIL HASTALIĞI SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASI
Madde 165
Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hale gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir (TMK. m. 165)
Davanın açılabilmesi için aranan şartlar:
1-Eşlerden birinin akıl hastası olması. Akıl hastalığının evlenmeden sonra meydana gelmiş olması şarttır. Zaten akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi sakınca bulunmadığı Resmi Sağlık Kurulu Raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler. ( TMK. m. 133)
2-Akıl hastalığının iyileşmesi mümkün olmamalıdır. Akıl hastalığı iyileşebilecek cinstense, bu sebebe dayanılarak boşanma davası açılamaz.
*Hastalığın şifa bulup, bulamayacağı hususunda mütehassıs bilirkişiden rapor almak gerekir.
*Bu konuda verilmiş birden fazla rapor varsa, ve raporlar arasında da çelişki bulunuyorsa, Adli Tıp Meclisi’nin mütalaası alınır.
*Sar’a, akıl hastalığı değildir.
3-Akıl hastalığı, müşterek hayatı çekilmez hale getirmiş olmalıdır. Burada aranacak husus; hastalığın eşler arasındaki manevi birliği ortadan kaldıracak kadar ağır olup, olmadığıdır. Mesela, hasta işin temyiz kudretinin devamlı şekilde yokluğu, hastalığın doğurduğu buhranlar, çevresindekilerin hayatlarını tehlikeye sokabilecek tecavüzkar davranışlar, müşterek hayatı çekilmez hale getirebilir. Bu hususlar, her türlü delille ispat edilebilir.
*Akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası ne zaman açılır?
-Şartları gerçekleştiği takdirde, her zaman açılabilir.
*Davalıyı, bu davada kim temsil eder?
-Velisi. veya vasisi temsil eder.
*Dava, nerede ve ne zaman açılır?
-Dava, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa 6 aydan beri birlikte oturdukları yer Aile Mahkemesinde açılır (TMK. m. 168)