EŞ TAKİBİ VE ARAŞTIRILMASI
Aldatmada eş takibi, Eş takip ve araştırılması, Sadakatsiz hayat sürmekte eş takibi, Aldatılan eş lehine takip ve araştırmalar yapmak, Delil tespit etmek
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşler arasındaki sadakatin boşanma davası kesinleşinceye kadar devam etmek zorunda olduğuna hükmetti.
“Eş takibi aile sorunu olması nedeniyle, eş takibi ve araştırılmasıyla ilgili elde edilen bilgi, belge, görüntü ve konuşmalar sizin haricinizde kimseyle paylaşılmaz, üçüncü şahıslara bilgi verilmez.
Aldatan eşinizin takibi ve araştırılması:
Aile hayatınızı temelinden sarsacak derecede ve aile birliğinizin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik varsa ve bu geçimsizliğe neden olan eşinizin sizi aldattığından şüpheleniyorsanız, talebiniz halinde, belirlenen günlerde eşiniz hakkında istenilen takip araştırma ve izleme yapılır.
Eşiniz dedektiflerimiz tarafından izlenip araştırılarak;
Eşinizin gittiği yerler, kiminle birlikte olduğu, kişinin adı adresi, birlikte olduğu kişi ile ilişki durumu, bu ilişki nedeniyle size, çocuklarınıza, işine, çevresine verdiği ve sebep olduğu huzursuzluk ve zarar durumu araştırılıp tespit edilir.
Ayrılık veya boşanma halinde sizi aldatan eşinizin kusur durumu tespit edilerek, mağdur eş olmanız nedeniyle lehinize gerekli bilgi ve belgeler sağlanır.
ARAŞTIRMANIN AMACI
Aile birliğinin devamında:
1- Kusurlu eşin neden olduğu hataların düzeltilmesinde
2- Kusurlu eşin aileye zarar veren davranışları nedeniyle eşinin ve çocuklarının mağduriyetinin giderilmesinde
3- Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış ailenin içinde bulunduğu huzursuzluğun giderilmesinde
4- Aile birliğinin yeniden tesisinde yarar sağlamalıdır.
Aile birliğinin sona ermesinde:
1- Eşlerin birlikte yaşamalarında ve evlilik birliğinin devamında gerek kendileri için gerek müşterek çocukları için hiç bir yarar kalmadığı,
2- Boşanma davasının açılmış olması ve mağdur eşin talebi halinde kusurlu eşin tespit edilemeyen kusurlarının tespitinde,
3- Açılmış boşanma davasının çabuk sonuçlanmasında
4- Özellikle Adaletin gerçekleşmesinde yarar sağlamalıdır.
Dikkat!
a) Yukarıda belirtilen amaçlar dışında eş takibi hizmeti verilmez.
b) Mağdur eş elde ettiği bilgi ve belgeleri belirlenen amaçlar dışında kullanamaz.
c) Sadece gereksiz şüphelere dayalı eş takibi yapılmaz.
d) Eş takibi topluma açık yerlerin haricinde yapılmaz, özel hayata müdahale edilmez.
YORUM
Kusurlu eşin, eşine, evine ve çocuklarına karşı yasal ve özgüdüsel görevlerinden kaçınması, düşünce davranış ve anlayış yönünden ayrılıklar göstermesi, anlaşmazlığın giderek şiddetli geçimsizliğe dönüşmesi halinde evlilik artık çekilmez duruma gelmiştir.
Aile birliğini sürdürmekte kişisel ve toplumsal bir yarar kalmadığı gibi, özellikle çocukların fikri ve bedeni gelişmelerini, güvenini, eğitimini, sağlıklarını ve başarılarını olumsuz yönde etkilemektedir.
Eşlerin böyle durumlarda açılan boşanma davalarını karşılıklı suçlamalarla uzatmalarında, boşanmamakta direnmelerinde gerek kendileri için gerek müşterek çocukları için gerekse çevreleri için hiçbir yararı yoktur. Unutmayalım ki, mahkemeler tarafların kirli çamaşırlarını sergiledikleri yerler değildir. (mfe)
İLGİLİ YARGITAY KARARI
Eşler evlilikleri süresince birbirlerine sadık kalmaları yasal zorunluluktur…
"Anayasaya göre herkes özel hayatına ve Aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. (Anayasa: Madde:20/1) Ancak evlilik birliğinde eşlerin evliliğin devamı süresince birbirlerine sadık kalmaları da yasal bir zorunluluktur.” (Y.2.H.D
Sayın Anneler Babalar!
Ayrılmaya veya boşanmaya karar vermeden önce müşterek çocuklarınızın geleceğini düşünün. Onları anne-baba sevgisinden yoksun bırakacağınız gibi, ayrıca sokağa atarak geleceklerini karartmayınız.
Bu gibi durumlarda dedektiflik firmalarına veya mahkemelere başvurmadan önce, iki medeni insan olarak karşılıklı konuşarak-anlaşarak sorunlarınızı gidermeye, yuvanızı ve ailenizi yıkmamaya çalışınız. Hislerinizle değil, mantığınızla davranınız.
Gereksiz şüphelere kapılarak dedektif ve avukat tutup 5-10 bin lira para vereceğinize, bir kez daha birbirinize bir şans verip, o parayı kendiniz için, eviniz için, çocuğunuz için harcayınız. İçinde bulunduğunuz ortamdan uzaklaşarak, yeniden birbirinizi tanımak ve daha iyi birbirinizi anlamak için tatile çıkınız. Ayrılmak için harcayacağınız parayı yeniden birleşmeniz için kullanınız.
Sevgi, saygı, anlayış ve hoş görü birlikteliğinizin temelini oluşturmalıdır.
NOT: Dedektiflik büromuza yapılan eş takibi başvurularının çoğu “gereksiz şüphelere” dayalı olduğundan bu açıklamayı yapma gereği duyduk. (mfe)
TÜRKİYE'DE HER BİR SAATTE 12 ÇİFT BOŞANIYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre;
Türkiye'de günde ortalama 281 çift, şiddetli geçimsizlik ve anlaşamama gibi nedenlerden dolayı boşanırken, bu rakam saatteyse 12 çifte denk geliyor.
YORUM: Yukarıdaki tabloyu karşılıklı sevgi, saygı, anlayış ve hoşgörüyle değiştirip, daha az boşanmaların olmasını, daha az çocukların anne baba sevgisinden yoksun kalmamasını sağlayabiliriz.
BOŞANMA SEBEPLERİ
I. ZİNA
Madde 161 - Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.
Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her halde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
Affeden tarafın dava hakkı yoktur
.
II. HAYATA KAST, PEK KÖTÜ VEYA ONUR KIRICI DAVRANIŞ
Madde 162 - Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.
Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her halde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
III. SUÇ İŞLEME VE HAYSİYETSİZ HAYAT SÜRME
Madde 163 - Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.
IV. TERK
Madde 164 - Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hakim veya noter * tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim veya noter * , esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilan yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.
V. AKIL HASTALIĞI
Madde 165 - Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hale gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.
VI. EVLİLİK BİRLİĞİNİN SARSILMASI
Madde 166 - Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.